<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1644254859197510&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Luft/luftvärmepumpen ger billig svalka på sommaren

Av Urban Jonsson, 15 juni 2017

Hund_pa_golv_243px.jpgDet är omöjligt att sova. Lakanen klibbar mot huden och värmen ligger som ett kvavt lock i sovrummet. Känner du igen dig? Men det är faktiskt inte så besvärligt att lösa problemet. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur luft/luftvärmepumpens kylfunktion blir en räddare i nöden när sommaren är som varmast. Och vad det kostar att gå från värme till svalka.

När värmen blir ett bekymmer.
Den primära anledningen att installera en luft/luftvärmepump är såklart att ge värme. Om du till exempel har ett fritidshus kan du förlänga säsongen genom att det blir enkelt och billigt att hålla en skön temperatur inomhus, vinter som sommar. Om vi pratar siffror kan en luft/luftvärmepump sänka värmekostnaden med så mycket som 50 procent jämfört med direktverkande el, som är ett vanligt värmesystem i den här typen av bostäder. Men under soliga högsommardagar kan värmen också bli ett bekymmer.

Håll högtrycket utanför huset.
Om det är riktigt varmt hjälper det knappast att vädra för att sänka temperaturen inomhus. Precis som din luft/luftvärmepump kan blåsa ut värme, kan du ställa in den för att ge svalka med kyld luft. Och faktum är att det inte innebär någon större prisökning att gå från värmeläge till kyla. Låt oss ta ett exempel. Du vill kyla ditt fritidshus så att det blir svalt och skönt. En luft/luftvärmepump förbrukar mellan 500-1200 W när den arbetar i kylläge. I det här exemplet använder vi oss av 1000 W och räknar på ett elpris om 1 krona per kWh. Det innebär att kostnaden blir en krona per driftstimme. Om du vill hålla temperaturen på en konstant behaglig nivå inomhus under en värmebölja blir alltså den totala kostnaden 24 kronor per dygn. Om du bara vistas inomhus under kvällstid räcker det att begränsa kyldriften till den perioden, vilket så klart också sänker din kostnad.

Dyrare än så här är det alltså inte att sova skönt om nätterna, även när sommaren visar sig från sin allra varmaste sida.

Vill du installera en luft/luftvärmepump?

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Luft/luftvärmepump, Driftkostnad, Värmepump, kyla

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.

Prenumerera

Följ oss

Populära artiklar