
När du gör en så stor investering som en värmepump vill du förstås veta exakt vad
du får för pengarna. Därför är kalkylen
ditt kanske viktigaste beslutsunderlag. I
det här blogginlägget tittar vi närmare på
vad en bra värmepumpskalkyl bör visa.
Av Urban Jonsson, 22 september 2017
När du gör en så stor investering som en värmepump vill du förstås veta exakt vad
du får för pengarna. Därför är kalkylen
ditt kanske viktigaste beslutsunderlag. I
det här blogginlägget tittar vi närmare på
vad en bra värmepumpskalkyl bör visa.
Av Anders Birgersson, 07 september 2017
Allt fler upptäcker fördelarna med värmepump jämfört med andra värmesystem. Men vilken typ av värmepump passar dig? Låt oss jämföra och se vad vi kommer fram till.
Av Anders Birgersson, 24 augusti 2017
Vi har nått del fyra i vår poddserie om värmepumpar. Det är dags att ställa alla frågor vi kan komma på om borrning och borrhål. Hur djupt måste man borra? Hur lång tid tar det? Och hur stor del av kostnaden för en bergvärmepump går egentligen till installationen? Som vanligt är vår moderator Frida Zetterström på plats för att leda samtalet, och hon får hjälp av proffsen Anders Jonsson och Fredrik Colliander.
Av Urban Jonsson, 15 juni 2017
Det är omöjligt att sova. Lakanen klibbar mot huden och värmen ligger som ett kvavt lock i sovrummet. Känner du igen dig? Men det är faktiskt inte så besvärligt att lösa problemet. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur luft/luftvärmepumpens kylfunktion blir en räddare i nöden när sommaren är som varmast. Och vad det kostar att gå från värme till svalka.
Av Anders Birgersson, 18 maj 2017
Solceller är ett område som ständigt utvecklas, och därför är det inte konstigt att det uppstår en del frågetecken när ämnet kommer på tal. I det här inlägget benar vi ut fördelarna med att producera sin egen el, hur tekniken fungerar och vilka bidrag du kan söka för investeringen.
Vi presenterar stolt det tredje avsnittet av Värmepodden. Den här gången fokuserar vi på en riktig energisparare: luft/luftvärmepumpen. Hur mycket pengar kan den egentligen spara? Vad är det för skillnad på en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump och i vilken typ av hus passar dem? För att guida oss tar vår moderator Frida Zetterström hjälp av specialisterna Anders Jonsson och Fredrik Colliander.
Av Urban Jonsson, 20 april 2017
Den här tiden på året är för många likställd med olika städprojekt. Så varför inte ge din luft/luftvärmepump lite kärlek när du ändå är igång? Det tar inte särskilt lång tid och i det här inlägget går vi igenom hur du gör.
Av Urban Jonsson, 06 april 2017
En jordvärmepump nämns ofta som ett alternativ till bergvärme. Men vilka skillnader och likheter finns egentligen mellan bergvärme och jordvärme och vilka förutsättningar krävs för att installera en jordvärmepump? Vi tittar närmare på det i det här blogginlägget.
Av Anders Birgersson, 23 mars 2017
Två av de populäraste värmesystemen idag är frånluftsvärme och bergvärme. Men vad är egentligen bäst? I det här blogginlägget tittar vi närmare på de båda alternativen.
Av Urban Jonsson, 15 mars 2017
I det här andra avsnittet av Värmepodden går vi på djupet om bergvärme och borrhål samt jämför med alternativet luft/vatten. Vad skiljer de olika systemen åt? Hur vet man vilket man ska välja? Som vanligt har vi med oss våra specialister Oscar Scholtz och Elisabeth Månsson, och samtalet leds av Frida Zetterström. Trevlig lyssning!
Av Anders Birgersson, 09 mars 2017
I ett nybyggt hus har du verkligen alla möjligheter att anpassa värmesystemet. Men med många val följer också frågetecken. I det här blogginlägget tittar vi närmare på vilket alternativ för uppvärmning som är bäst i ett nybygge.
Av Urban Jonsson, 23 februari 2017
Tekniken tar hela tiden nya språng, och de senaste tio åren är knappast något undantag. I det här blogginlägget undersöker vi vad som hänt med värmepumparna det senaste decenniet – både när det gäller effektivitet och nya funktioner.
Av Urban Jonsson, 09 februari 2017
Funderar du på att köpa en ny värmepump? Eller kanske byta ut den du redan har? Idag finns det fler val än någonsin tidigare att gallra sig igenom. Men bara lugn. I premiäravsnittet av Värmepodden går vi igenom det mest grundläggande om värmepumpar och jämför med andra värmekällor, exempelvis fjärrvärme.
Av Anders Birgersson, 24 januari 2017
Innan du kommit så långt att du begärt in offerter kan det vara svårt att bilda dig en uppfattning om vad bergvärme egentligen kostar. Det är ju inte bara själva bergvärmepumpen du betalar för; en del av kostnaden går till att borra borrhålet och ytterligare en post är för att installera och driftsätta värmepumpen. I det här blogginlägget går vi igenom vad som påverkar priset för en bergvärmepump och ger ett exempel på vad den totala kostnaden kan bli.
Av Anders Birgersson, 10 januari 2017
Är det dags att installera en värmepump? Det finns många olika alternativ att välja mellan, och i det här blogginlägget hjälper vi dig att lista ut vad som passar i ditt hus.
Av Anders Birgersson, 29 december 2016
365 dagar är lång tid, oavsett om du är människa eller värmepump. I det här blogginlägget tänker vi undersöka vad som egentligen händer i din värmepump under ett år.
Av Urban Jonsson, 14 december 2016
Inför ett värmepumpsköp vill du självklart ha så oberoende information som möjligt om de värmepumpar du är intresserad av. Men vilka tester görs egentligen på värmepumpar och hur bra hjälp är ett testresultat inför ett värmepumpsköp? Det undersöker vi i det här blogginlägget.
Av Anders Birgersson, 29 november 2016
Vad händer egentligen med en bergvärmeinstallation, och mer specifikt borrhålet, när vintern kommer och temperaturen många gånger hamnar långt under nollan? Lugn, vi reder ut saken i den här bloggen.
Av Anders Birgersson, 01 november 2016
När temperaturen vänder neråt på vintern kan det ibland kännas som att kylan även följer med in i ditt hus. Som tur är finns det oftast en enkel lösning. I det här blogginlägget går vi igenom hur du gör för att få en skön temperatur hemma.
Av Anders Birgersson, 18 oktober 2016
När vintern närmar sig och temperaturen stadigt kryper neråt sätts ditt värmesystem på prov. Merparten av alla villor byggda från 1970-talet och senare är försedda med en så kallad frånluftvärmepump som hämtar energin från ventilationsluften. Även om värmepumpen är effektiv så är energin i ventialtionsluften begränsad och elpatronen får arbeta som komplement, med en dyrare elräkning som följd.
IVT Värmepumpar | Box 1012 | 573 28 Tranås | Cookies | Personuppgifter | Logga in på Extranet
Följ oss